QGIS.DK | Nyhedsbrev – december 2015
1021
post-template-default,single,single-post,postid-1021,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Nyhedsbrev – december 2015

Nyt fra bestyrelsen

Dette er første nyhedsbrev fra QGIS Brugergruppe Danmark. Vi vil gerne bruge nyhedsbrevene til at kommunikere hvad der sker på QGIS-fronten i Danmark og udlandet. Vi håber på at kunne sende et par nyhedsbreve ud om året. QGIS Brugergruppe Danmark har desuden fået en LinkedIn-gruppe og en Facebookside til nyheder løbende. Vi håber, at I vil bidrage med gode historier og tips&tricks til såvel nyhedsmailen, www.qgis.dk,  LinkedIn og Facebook, samt gode idéer til brugergruppen – send en mail til qgis@qgis.dkeller skriv til en af os fra bestyrelsen. I kan følge QGIS brugergruppen på de sociale medier ved at klikke på LinkedIn og Facebook ikonet nederst i denne mail.

I bestyrelsen er vi ved at have fundet vores ben at stå op. Vi har et fast bestyrelsesmøde den anden tirsdag i hver måned. Indtil videre har vi haft travlt med en masse praktiske ting såsom oprettelse af brugergruppen i CVR-registeret, bankkonti mv. I begyndelsen af det nye år vil vi fokusere på planlægning af det næste brugermøde og generalforsamling d. 10. marts 2016 samt planerne for brugergruppen i 2016. Hjemmeside www.qgis.dk vil også snart blive opdateret.

På nuværende tidspunkt er 30 virksomheder/firmaer, 19 personlige medlemsskaber og 4 studerende/arbejdssøgende/pensionister tilmeldt brugergruppen. Det kontingent I har betalt dækker også hele 2016, dvs. at næste kontingentopkrævning bliver i slutningen af 2016.

God juleferie og godt nytår!

Ny QGIS inspiration? Kom med til QGIS Brugermøde og ordinær generalforsamling torsdag d. 10. marts 2016

Sæt kryds i kalenderen torsdag d. 10. marts 2016, hvor vi afholder det næste QGIS Brugermøde og ordinær generalforsamling. Det bliver afholdt i Odense og der kommer bl.a. til at være mange spændende brugerindlæg om QGIS og open-source. Mere information kommer i januar


QGIS – sådan gør vi i “Geo Fyn”

Af Jesper Gaarboe Jensen, Geo Fyn
For at komme i gang med at bruge QGIS i kommunerne har vi i GeoFyn planlagt interne workshops for GIS-koordinatorer og andet godtfolk. Vi starter i januar og marts med at mødes til fælles plotopsætning og udvikling af fælles metoder til dannelse af klimatilpasningslag.Lyon – ny version af QGIS
Af Christoffer Lundegaard
QGIS 2.12 ’Lyon’ er den seneste version af QGIS. Forbedringerne inkluderer bl.a. mere avanceret geometri-tjek, bedre understøttelse af kurvede geometrier samt regelbaseret labelling og regelbaseret styling af attributtabeller.

Overordnet kommer der en ny version af QGIS hver 4. måned, hvor nye funktioner bliver introduceret. Oversigten over ændringer findes her:http://qgis.org/en/site/forusers/visualchangelog212/

Den nyeste version samt alle tidligere versioner af QGIS kan altid downloades fra dette site:
http://qgis.org/en/site/forusers/download.html

QGIS versioner med ulige numre er udviklingsversioner (2.7, 2.9 etc.), mens versioner med lige numre er for brugere (2.8, 2.10 etc.). Hver 3. version af QGIS frigives som en long term release (LTR), hvilket sker slut februar hvert år. LTR er den mest stabile version. Ud fra nummeret på versionen af QGIS er det ikke muligt at vide om det er en LTR. Den nuværende LTR af QGIS er version 2.8.4, mens de to næste LTR er version 2.14  (26/2-2016) og 3.4 (24/2-2017).

Oversigt over fremtidige udgivelser kan findes her:
https://www.qgis.org/en/site/getinvolved/development/index.html#release-schedule


Lynhurtig zoom til navngivne steder i Danmark – opdateret QGIS plugin tilgængeligt fra QGIS’ officielle plugin repository

Af Mie Winstrup
“Geosearch DK” er et plugin til QGIS, der gør det let og hurtigt at zoome til navngivne steder i Danmark. Pluginet består af en søgebox, hvor brugeren kan indtaste et navngivent sted (fx en adresse, jordstykke, stednavn eller DAGI-tema), hvorefter der lynhurtigt zoomes til dette sted.

I den opdaterede version af pluginet kan man nu fjerne markeringen af søgeresultatet i kortet. Desuden er pluginet nu tilgængeligt fra QGIS’ officielle plugin repository, hvorved QGIS selv finder en kompatibel version af plug-in’et. Uanset installationsmetoden kræver plug-in’et et fungerende login til Kortforsyningen.dk. Geosearch DK er udviklet af Septima, der har frigivet det under Open Source licensen GPL3.

Forbedringerne i den nye version er betalt af Frederikssund Kommune.

Læs mere her: http://qgis.dk/arkiver/455


En beretning om at skifte fra MapInfo til QGIS
Af Anette Rosengård Poulsen, Frederikssund Kommune
I min organisation har vi udfaset MapInfo og erstattet det med QGIS!

Jeg er i den forbindelse blevet kontaktet af rigtig mange med spørgsmål til processen, den praktiske fremgangsmåde, fordele og ulemper og meget mere. Med denne artikel vil jeg forsøge at gøre vores erfaringer tilgængelige for så mange som muligt.

Hvad er QGIS?
QGIS er et gratis open source GIS program, der anses for at være det bedste open source GIS program i verden. QGIS understøtter næsten alle GIS dataformater, analyseværktøjer og avancerede printmuligheder. Hvis du vil vide mere om selve QGIS, så læs mere her http://docs.qgis.org/2.8/en/docs/user_manual/preamble/features.htmleller her https://en.wikipedia.org/wiki/QGIS

Hvorfor anvende QGIS?
Under min udannelse som geoinformatiker ved Københavns Universitet blev vi i alle fag, projekter og opgaver formanet, at vi skulle lægge vægt på de (GIS)-teoretiske metoder og ikke på beskrivelse af et givet programs funktionalitet. Så længe vi var velbevandret i teori og metode, kunne enhver opgave løses i såvel ét program som et andet. Så hvorfor betale for noget, når man kan få det gratis?

Men hvad var startskuddet til at tage netop QGIS i brug?

  1. Jeg manglede funktionalitet i MapInfo. Jeg savnede især muligheden for gode raster-analyser og udvidede tematiseringsmetoder.
  2. Jeg manglede licenser. Flere ønskede licenser til desktop GIS og da KL netop havde anbefalet, at man ikke længere skulle benytte desktop, men kun WebGIS af hensyn til potentielle besparelser, måtte vi i stedet finde noget gratis.
  3. QGIS fungerer fantastisk med spatielle databaser. Med kun få klik er alle tabeller fra en spatiel database læst ind i QGIS, klar til visning, redigering og analyse.

Hvad siger IT-afdelingen til open source installationer?
IT supporterer QGIS på samme måde som MapInfo. Det vil i vores organisation sige, at de laver udrulningspakker og installerer programmet på brugernes PC’er på lige fod med ethvert andet program i organisationen.

QGIS er open source, men lad mig straks aflive den myte, at det af den grund er farligt, usikkert og dårligt. I vores organisation har holdningen været den, at hvis den GIS-ansvarlige i øvrigt står inde for selve programmet, så har IT ingen grund til at skelne mellem open source og ikke open source. Her kan jeg i øvrigt også henvise til os2web.dk, som indeholder en stribe open source programmer, som især anvendes i kommunerne.

Hvem leverer QGIS?
Der findes ikke en leverandør af QGIS, og således heller ikke en fast support, som mange traditionelt har været vant til at købe sig til. Til gengæld findes der til QGIS langt flere online muligheder for hjælp 24/7:

  1. youtube og google vrimler med spørgsmål, svar, videoer og undervisningsmateriale – det meste på engelsk
  2. også på dansk er der meget materiale tilgængeligt, som kan findes gennem qgis.dk
  3. yammer.com er der en gruppe, QGIS – DK, hvor man kan stille alle slags spørgsmål på dansk. Man skal desværre inviteres for at være med, send en mail tilgis@frederikssund.dk for at blive inviteret til at være medlem. Her svares på mange spørgsmål og svaret kommer som regel temmelig hurtigt.
  4. mange danske virksomheder kan i dag være behjælpelige med at svare på spørgsmål vedrørende QGIS. Ingen nævnt, ingen glemt, men på yammer.com, QGIS – DK, kan man komme i kontakt med dem alle, herunder også andre brugere, som evt. ville kunne anbefale forskellige virksomheder.

Hvordan vedligeholdes og videreudvikles QGIS?
Der er ikke et kommercielt firma bag QGIS, hvad der kan få mange til at stille spørgsmålet: hvordan bliver programmet vedligeholdt og udviklet?
QGIS bliver videreudviklet i et stort netværk af frivillige og organisationer finansieret gennem sponsorater og donationer. Hvis en bruger/organisation mener at have opdaget en fejl eller har et ønske til udvidet funktionalitet, kan denne enten oprette en fejlbeskrivelse og håbe på, at nogle af de frivillige i netværket har lyst til at rette fejlen eller udvikle det nødvendige. Eller man kan bidrage med den nødvendige økonomi for at få det løst. Rigtig mange firmaer, organisationer og projekter har gennem tiden doneret og sponsoreret penge, så QGIS i dag er et elite GIS-program, der måler sig i klasse med de store kommercielle GIS-programmer. Men den slags metoder er meget fremmede for de fleste almindelige GIS-administratorer rundt omkring i de danske organisationer. Det vil ikke være naturligt for ret mange af os at oprette et issue (fejlbeskrivelse eller forbedringsforslag) i et internationalt, online forum, hvor erfarne sidder klar til at svare og stille spørgsmål tilbage igen.

Den danske brugerklub
Men i oktober 2015 blev der heldigvis stiftet en ‘QGIS brugerklub Danmark’. Om end brugerklubben i skrivende stund formodentlig ikke endnu har fundet deres ben at stå på, så håber jeg på, at denne netop kan skabe et dansk forum, hvor vi kan diskutere og stille spørgsmål på dansk, og samle op på spørgsmål og gennem de gode danske ‘nørder’ få videregivet fejlbeskrivelser og forbedringsforslag via de rigtige kanaler. Brugerklubben kunne evt. endda være behjælpelig med at sørge for den nødvendige finansiering gennem indsamling af penge fra de danske organisationer, der er interesseret i løsningerne.

Men indtil det danske forum forhåbentlig kommer på plads, må vi nøjes med den yammer.com gruppe, som man kun kan blive medlem af ved at blive indbudt af en ven. Skriv gerne til gis@frederikssund.dk.

Hvordan reagerer brugerne?
Forandringer er altid svære at håndtere i en travl hverdag og reaktionen er forventeligt: hvorfor?
Men ‘gratis’ ordet er svært at argumentere imod og når man kan præsentere løsninger, der understøtter det samme som MapInfo kan de fleste se fornuften i at spare de penge. Mange vil måske argumentere, at uddannelse og omstillingen i sig selv koster forholdsvist meget mere. Det må være op til den enkelte organisation at vurdere den del.

Hvordan kommer jeg igang?
Start med dig selv – hvis du læser denne artikel antager jeg at du er GIS-ansvarlig i din organisation, så du skal starte med dig selv. Invester din egen tid i at lære QGIS at kende. Tag et kursus, eller lav selvstudie. Der findes i dag introduktioner til QGIS på flere sprog og selv på dansk. Med blot én dags koncentreret selvstudie, kan man komme rigtig langt. Beslut dig for at udføre alle de fremtidige opgaver i QGIS, det er den eneste måde du bliver fortroligt med programmet på.
Når du er blevet fortrolig med det, kan du begynde at vise det til dine nærmeste kolleger og italesætte det fremtidige skift til QGIS. Fremhæv hvad du synes er smart og tilkendegiv, at der også er ting i QGIS, der ikke er helt på samme måde som i MapInfo.

Rigtig god fornøjelse!


Har du en god QGIS historie…..?

… det kan være en smart funktion i QGIS, interessant brug af QGIS eller noget helt tredje, så send denne til qgis@qgis.dk.

Kortdage 2015: QGIS trøjerne gav fokus på vores brugergruppe til Kortdage konference i november.
Vi siger tak til alle jer som gik rundt med en trøje!
QGIS Brugergruppe Danmark

Ønsker du ikke at modtage fremtidige nyhedsmails, så send en mail til qgis@qgis.dk

This email was sent to << Test Email >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
QGIS Brugergruppe Danmark · QGIS Brugergruppe Danmark · QGIS Brugergruppe Danmark 0000 · Denmark

Email Marketing Powered by MailChimp