Nyhedsbrev december 2016
1115
post-template-default,single,single-post,postid-1115,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nyhedsbrev december 2016

 

 


Nyt fra bestyrelsen

Så er året 2016 ved at være slut – og sikket et år for QGIS. Endnu engang er der sket rigtig meget med udbredelsen af QGIS og ikke mindst nye smarte funktioner. Vi må heller ikke glemme, at 2016 var året, hvor QGIS Nødebo blev frigivet og med det danske sprogs finurligheder, har det ikke været nemt at udtale rundt omkring i verden. Flere steder er der blevet linket til YouTube-videoen, hvor forskellige nationaliteter forsøger (faktisk med relativ stor succes) at udtale Nødebo. Har du ikke set videoen endnu, så er linket her

2016 er også året hvor bestyrelsen valgte, at QGIS Brugergruppe Danmark finansielt skal støtte udviklingen af QGIS og derfor blev bronzesponsor for QGIS.org. Bidraget er honoreret ved, at vores logo er kommet med på listen med andre bidragsydere. Det kan du læse mere om her.


Til slut vil jeg minde om, at der i løbet af næste år vil blive opkrævet kontingent for 2017. Der har været spørgsmål omkring betalingen for 2016, men da vi havde stiftende generalforsamling i slutningen af 2015, så var tilmeldingen/betalingen dengang for resten af 2015 samt hele 2016.


På hele bestyrelsens vegne ønsker vi dig en God Jul og et Godt QGIS-Nytår.

/Formanden


QGIS Brugermøde og Generalforsamling bliver torsdag d. 9. marts 2017
Af Mie Winstrup, Septima
Sæt allerede nu kryds i kalenderen torsdag d. 9. marts, hvor vi afholder QGIS Brugermøde og Generalforsamling 2017. Igen i år bliver arrangementet afholdt i Odense, da vi håber at dette giver mulighed for at QGIS brugere fra hele landet kan deltage. Vi er startet på planlægningen og har du nogle idéer og ønsker til indhold – eller har du noget spændende at fortælle om, så skriv til os! (info@qgis.dk).

Følg med på qgis.dk, hvor tilmelding bliver mulig i starten af det nye år..


QGIS Eftermiddagsjam i København var en stor succes
Af Morten Kias, Styrelsen for Vand-og Naturforvaltning
32 QGIS-entusiaster mødte d. 21 september op til QGIS Eftermiddagsjam afholdt hos Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA). Arrangementet startede med præsentation af brugen af QGIS og open Source i SVANA, desuden var der indlæg om FOSS4G konferencen i Bonn, brug af punktskyer samt gennemgang af nye funktioner i QGIS 2.16. Herefter var der lagt op til en anderledes præsentationsform, nemlig Plugin-Jam. Nye spændende plugins blev gennemgået i små grupper, med mulighed for spørgsmål og diskussion efter demonstrationen. De små grupper gjorde, at der kom gang i livlige diskussioner og at tidsplanen skred… Det var positivt at se den store interesse for arrangementet og hvor involveret folk blev. Erfaringen med Plugin-Jam var rigtig god og noget vi vil gentage – og næste gang skal der sættes mere tid af til dette.
De præsenterede plugins var:

  • Mik Wulff Thomsen, Ishøj kommune: Nyt metadata-Db-linker-plugin
  • Daniél Örn Árnason, Egedal Kommune: Three2js
  • Tom Weber, SDFE: Kortforsyningsplugin
  • Bo Victor Thomsen, Frederikssund Kommune: Nye muligheder i GeosearchDk og QLR-browser
  • Mie Winstrup, Septima: Nyt ruteplugin og Datafordeler-plugin
  • Luis Cardador, Københavns Kommune: Topology checker/mmqgis geokodning/Change datasource/FAOSTAT/Live statistics/Street view

Link til video fra arrangementet: https://vimeo.com/user57325347. Slides findes her.


FOSS4G – QGIS oplæg værd at (gen)se
Af Mie Winstrup, Septima
Der var mange gode oplæg om QGIS til FOSS4G (den store årlige open-source konference, denne gang afholdt i august i Bonn). Alle oplæg blev filmet og er tilgængelige på nettet. Nogle af oplæggene om QGIS der er værd at (gen)se er: 

QGIS Lessons plugin. A new way of teaching QGIS – oplægsholderen havde dog nogle problemer med sin demo. QGIS lesson pluginet er et spændende værktøj til at undervise QGIS. 

QGIS what’s new – en gennemgang af nye funktionaliteter i QGIS 2.12 og 2.14. 

QGIS 3: plans, wishes and challenges – et oplæg om tankerne om og planerne for QGIS 3. 

QField, a touch driven QGIS interface – om QGIS Field (QGIS til feltdataindsamling på Android). 

QGis as a platform: transforming the desktop QGis for tablet…

QWCII: A new QGIS Web Client

Desuden er der rigtig mange andre spændende oplæg om andet lækkert open-source tilgængeligt her.


QGIS Spørgeskemaundersøgelse
Af Morten Kias, Styrelsen for Vand-og Naturforvaltning
Med relativ kort frist op til vores Eftermiddags-Jam i København blev der sendt en spørgeskemaundersøgelse til QGIS Brugergruppens medlemmer. I alt svarede 88, fordelt repræsentativt på medlemmerne. Undersøgelsen viser, at tæt på halvdelen af vores medlemmer har været i gang med QGIS i et par år, hvilket betyder at de medlemmer der er relativt grønne på QGIS fronten, har nogle erfarne medlemmer at trække på. Det er dog indtil videre kun 10% af medlemmerne der har skiftet 100% til QGIS. Hos mange (30%) er det over halvdelen af organisationen der bruger QGIS, der er dog også tilsvarende 30% af medlemmerne, hvor under 10% af deres organisation bruger QGIS. Der er stadig stor udbredelse af andre desktop GIS, bl.a. MapInfo (71%), ArcMap/ArcGIS (38%) og Geomedia (12%). Stort set alle vores medlemmer bruger Open Source produkter, mest populære er Post GIS/PostGreSQL, GeoServer, Open Layers og Leaflet. Begrundelsen for at skifte til QGIS er overvejende for at kunne spare penge på licenser, samt det hastigt voksende antal plugins/værktøjer. Barriererne for implementering af QGIS har hovedsageligt været manglende kompetencer (55%), modstand fra brugerne (40%), mens 25% ikke har oplevet nogen udfordringer. Til spørgsmålet om hvordan folk håndterer/gemmer deres data, viste det sig, at der fortsat er mange hvor data ligger på fildrev, fremfor i strukturerede databaser. Der er fortsat også mange der arbejder med kopier af data fremfor at bruge online services.


Strategi for QGIS i Odense Kommune
Af Peter Jørgensen, Odense Kommune
WebGIS afløser MapInfo som GIS platform
I Odense Kommune har chefgruppen besluttet at flytte så mange brugere som muligt fra DesktopGIS til WebGIS. Odense Kommune bruger Niras´ KortInfo som i dag indeholder funktioner, der kan matche desktopGIS. Det er integreret i ESDH-systemet SBSYS og det er muligt for både interne og eksterne brugere at oprette arbejdsområder og gemme og redigere tabeller samt plotte og printe kort.

Konfliktsøgninger

I KortInfo har konfliktsøgninger hidtil kun været brugt til lovbundne screeninger af byggesager. I tæt samarbejde med fagkontorerne arbejder GIS-teamet på at udbygge screeninger / specialsøgninger til en lang række fagområder. For at sikre dette, arbejdes der sideløbende med opdatering af Odense Kommunes geografiske metadatabase – alle datasæt som skal indgå i en konfliktsøgning skal valideres og beskrives.  

QGIS, desktop-GIS nu med database

Selvfølgelig er der faggrupper og GIS-brugere, der har opgaver og behov som ikke kan løses godt i WebGIS. Disse brugere bliver tilbudt hjælp til at skifte til QGIS. I takt med udfasningen af MapInfo flyttes alle autoritative datasæt til en geodatabase. QGIS er suveræn til håndtering af data direkte fra en database. Det er dog en udfordring af flytte alle Odense Kommunes 75.000 tab-filer på en gang. I december og januar starter vi de første interne kurser i almindelig brug af QGIS på eksisterende MapInfo wor- og tab-filer. 

Odense Kommune har i dag ca. 200 aktive MapInfo-brugere (flerbruger-licens)
I forbindelse med opsigelsen af vedligeholdelsesaftalen er det aftalt at beholde et antal ”node locked licenser” til brugere, som ikke kan undvære MapInfo til løsning af specifikke opgaver (f.eks. registrering af vandløb og grønne områder). I takt med at der bliver udviklet nye løsninger til QGIS vil MapInfo blive udfaset. Odense Kommune opfordrer fagkontorer, som har applikationer, som er afhængig af desktop-platforme til at påvirke leverandørerne til udvikling af løsninger til WebGIS eller QGIS.


Hvad synes du om forslaget til det nye QGIS-logo?
Af Mie Winstrup, Septima
Der er blevet lavet et forslag til nyt QGIS logo. Du kan læse om baggrunden for det nye logo her og give din mening til kende i form af Thumbs Up eller Thumbs Down her. Men skynd dig – afstemningen slutter snart (vist i morgen, dvs. tirsdag).


Nyhedsbrevets smarte plugin(s)
Af Peter Jørgensen, Odense Kommune
Geokoder

Viamap (GIS Group) har opdateret deres Geokoder-plugin til nyeste QGIS (2.18)  Geokoderen bruger de gældende adresser i AWS Suiten. Der er startet en tråd i QGIS-forum med idéer til videreudvikling. Link til Geokoders Repository

OpenWor

OpenWor er et eksperimentelt plugin udviklet for det franske miljøministerium, som delvist kan åbne MapInfo workspaces i QGIS. For at få adgang til dette plugin skal det franske repository tilføjes i Plugin-manager.


QGIS på Kortdage 2016 – et billede af en tendens
Af Danny Morck, Egedal Kommune
GIS-symbolet var allestedsværende på Kortdage 2016 og det er et godt billede på hvad der er sket det sidste års tid og med lidt mere til. For meget er sket og vi i bestyrelsen kan se, at QGIS for alvor er ved at gøre sin entré. QGIS har hævet sig til nu at være kendt at de fleste, anvendt af de mange og tendensen er klar. Vi spår at der bliver mange flere. Det tror vi på fordi vi oplever, at QGIS er noget som der snakkes om, men også noget som deles. Vidensdeling, nørderi, løsninger og meget mere omkring QGIS vokser og det er ret fedt at være en del af.

Endnu mere QGIS i 2017, tak.


Har du en god QGIS historie…..?

… det kan være en smart funktion i QGIS, interessant brug af QGIS, et nyttigt plugin eller noget helt fjerde, så send denne til info@qgis.dk.

QGIS Brugergruppe Danmark

Ønsker du ikke at modtage fremtidige nyhedsmails, så frameld dig ved at klikke på ‘frameld liste


 

 

This email was sent to *|EMAIL|*

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

*|LIST:ADDRESSLINE|**|REWARDS|*