QGIS.DK | QGIS-versioner
1925
post-template-default,single,single-post,postid-1925,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

QGIS-versioner

Der kommer en ny version af QGIS hver 4. måned – denne kaldes ‘Latest Release’ (‘LR’). Hver tredje frigivelse bliver til en ‘Long Term Release’ (LTR). Denne LTR kommer i februar hvert år. På månedsbasis kommer der en ny ‘point release’, hvor der er fejlrettelser til den tidligere version, men ingen nye funktioner.

Således er der altid to aktuelle versioner af QGIS på samme tid – LTR og LR. Du kan sagtens have begge versioner installeret på samme tid.

Du kan læse mere om hvornår de forskellige versioner af QGIS er planlagt til at blive frigivet i release schedule.

LTR-version:

Der rettes fejl i en LTR i et år af gangen, derfor er LTR’en den mest stabile QGIS-version.

Skal din organisation således arbejde med QGIS, anbefales at det er LTR, der bruges. En version af QGIS bliver først til LTR når den har været den nyeste version i nogle måneder, da dette gør at væsentlige fejl vil være nået at blive udbedret.

 

Nyeste version:

Men udviklingen af QGIS fortsætter. Således vil den nyeste version af QGIS indeholde en lang række funktioner som ikke findes i LTR. Der kommer en ny version af QGIS hver 4. måned.

 

Udviklerversionen:

Du kan også hente udviklerversionen af QGIS. Dette er aktuelt hvis du gerne vil hjælpe med at teste den kommende nyeste version eller er nysgerrig på hvad denne version vil indeholde. Alle udviklerversioner har ulige versionstal – fx 3.11 (der bliver frigivet som 3.12), 3.13 (der bliver frigivet som 3.14) etc. Sidder du med en Windowscomputer, så kan du hente udviklerversionen, hvis du har hentet QGIS med OSGeo4W-Installer.

 

Navngivning af QGIS-versioner:

Hver QGIS version er som oftest navngivet efter et sted, hvor der har været afholdt et QGIS-møde – fx A Coruña (version 3.10) i spanien og tidligere har der også været en version, der hed Nødebo (version 2.16). QGIS 3.14 (Pi) er en undtagelse herfor.

Hver version af QGIS har tre tal i navnet – fx QGIS 3.14.2. Hver ny version, der kommer hver 4.måned, får et nyt tal (3.10, 3.12, 3.14 etc.), mens hvert point release, der kommer hver måned også får et nyt tal (3.12.0, 3.12.1, 3.12.2 etc.). Nu højere det tredje tal er, jo færre fejl må der forventes at være i versionen. Det er også derfor at LTR altid først er version x.x.3 eller højere.