Nu bliver embedded (indlejrede) lagstilarter til fx Mapinfo og CAD-data automatisk vist i QGIS
2412
post-template-default,single,single-post,postid-2412,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Nu bliver embedded (indlejrede) lagstilarter til fx Mapinfo og CAD-data automatisk vist i QGIS

Af Bo Victor Thomsen, AestasGIS

En af de store fordele ved QGIS er muligheden for at arbejde med en lang række forskellige vektor dataformater: Ca. 80 forskellige filformater, mange forskellige database typer, WFS osv. osv.

Stort set alle de fil-baserede vektordata som QGIS kan arbejde med, skyldes at QGIS-programmet benytter sig af et “undersystem” kaldet GDAL/OGR. OGR klarer opgaven for QGIS med at læse og skrive stort set alle fil-baserede vektordata.

Mange – men ikke alle – GIS dataformater indeholder lagstilart for de enkelte geo-objekter i filen; fx indeholder TAB-filer fra MapInfo oplysninger om farver, skraveringstyper, symboler osv. Når MapInfo åbner en TAB-fil, får geo-objekter automatisk den rigtige lagstilart uden brugeren skal gøre noget selv.

QGIS har – indtil nu – ikke haft denne mulighed. Efter indlæsning af data var det således nødvendigt manuelt at tematisere de indlæste data – selv om datafilen i mange tilfælde allerede indeholdt lagstilartoplysning.

Men faktisk kan GDAL/OGR systemet allerede hente lagstilartoplysning for de enkelte geo-objekter fra mange dataformater. QGIS har bare ikke haft mulighed for at bruge disse informationer til visualiseringen.

Det besluttede QGIS Danmark at gøre noget ved, da der er mange Mapinfo-brugere i Danmark. Bestyrelsen kontaktede Nyall Dawson – som er en af de ledende systemudviklere af QGIS – og bad ham om at udvikle den manglende funktion. Nyall accepterede opgaven og udviklede den ønskede funktion. Resultatet er tilgængelig i QGIS ver. 3.20.

Det betyder, at QGIS nu kan vise ”indlejrede” lagstilarter (”embedded” på engelsk) for de dataformater, som understøtter dette. Det vil eksempelvis betyde, at når du åbner en TAB-fil i QGIS 3.20, så vil data vises på samme måde som i MapInfo.

 

Billedet viser tre TAB-filer åbnet i MapInfo

Billedet viser samme 3 tab-filer åbnet i QGIS med “Embedded Styling” automatisk slået til

Der er mange dataformater, som indlejrer lagstilartoplysninger: MapInfo TAB filer, KML, DXF DWG, DGN – og mange flere.

Det er dog et ”Aber dabei”. Det er GDAL/OGR som foretager selve lagstilartsfortolkningen og leverer informationerne videre til QGIS. Lagstilartsvisningen bliver derfor kun så god, som GDAL/OGR kan levere for det enkelte dataformat. Indtil videre har vi med succes indlæst TAB filer i QGIS. Men der kan være varierende succes med andre dataformater.

Så dette er starten på ny funktion i QGIS. Næste skridt er selvfølgelig at forbedre fortolkningen af lagstialrter for dataformater som pt. ikke fortolkes godt nok af GDAL/OGR.

Et 3. skridt er et forslag fra Nyall: At der udvikles en MapInfo ”Workspace” fortolker til QGIS.  Det vil gøre det muligt direkte at åbne et MapInfo workspace i QGIS: Med tabeller, tematiseringer, kortvinduer og rapporter og få det vist i QGIS som det ser ud i MapInfo. Dette er dog en større opgave, som QGIS Danmark ikke alene kan påtage sig at finansiere.

Vi håber, at I er mange, der vil bruge den nye funktion.

Tags: