QGIS.DK | Kom-godt-igang(ny)
1809
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1809,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

QGIS er et open source GIS-program, som kan bruges til at vise forskellige typer af geodata, lave analyser, oprette kort og ændre eller oprette geodata. QGIS er gratis at anvende.

Læs mere om QGIS’ historie her (link).

På denne side har vi samlet information, som kan hjælpe dig igang med at bruge QGIS.

Du kan læse om:

   1. Hvordan du installerer QGIS
   2. Hvilke ændringer i opsætningen som kan være gode at lave
   3. Hvordan du kommer igang med at indlæse data
   4. Nyttige plugins, der udvider funktionalitet i QGIS
   5. Hvor du kan finde mere viden om QGIS

Installation af QGIS:

QGIS downloades fra qgis.org. Når du installerer QGIS skal du vælge om du vil hente den seneste version af QGIS (‘Latest release’ / LR) eller den seneste ‘Long Term Release’ (LTR). Du kan sagtens have begge versioner installeret på samme tid. Læs mere om forskellene på LR og LTR (LINK).

 

Windows-computer:

Med en Windows maskine, er det lettest at hente QGIS via QGIS Standalone Installer.

 

Du kan også sagtens istedet hente QGIS med OSGeo4W Network Installer. Denne giver lidt flere muligheder, men kræver lidt flere skridt ved installationen.

 

MacOS-computer:

Tekst kommer.

Fra: https://www.iconfinder.com/vectto

Opsætning af QGIS:

Der findes en række ændringer som du kan lave til din QGIS-installation. Vi har samlet et par af de vigtigste for danske QGIS-brugere.

Sproget

QGIS vises med standard sproget på din computer. Det er ganske let at skifte sproget til fx engelsk eller dansk. Dette gøres således:

FILM: At skifte sprog.

Oversættelsen af QGIS fra engelsk til dansk er baseret på frivillige krafter, derfor kan der være tekst som endnu ikke er oversat til dansk. Hvis du vil hjælpe med oversættelsen, så læs mere her (link).

Standard koordinatsystemet

Som standard er koordinatsystemet i et nyt QGIS-projekt sat til WGS84, som er et koordinatsystem, der passer til hele verden. Ofte kan det i dansk kontekst være godt, at koordinatsystemet i stedet er sat til UTM Zone 32 (Passer til Sjælland og vest herfor) eller UTM Zone 33 (passer til Bornholm).

 

For at du ikke hver gang skal ændre dette, kan du sætte dit standard koordinatsystem til UTM Zone 32 eller 33.

 

Du skifter standard koordinatsystemet således:

 

FILM: At skifte koordinatsystem

Sådan får du vist data i QGIS

Når du starte QGIS vil du få vist et tomt QGIS-projekt. Det første skridt er således ofte at du skal have indlæst nogle GIS-data i dit QGIS-projekt.

 

Kortforsyningspluginet:

Har du brug for let at få vist et baggrundskort, ortofoto eller lignende, så har Kortforsyningen (Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering) lavet et plugin til QGIS, der gør det let at hente nogle af deres data ind i QGIS. Et plugin er en udvidelse til QGIS – læs mere om plugins her (LINK).

 

Du skal have oprettet en bruger til Kortforsyningen for at du kan bruge dette plugin. Du kan læse mere om at oprette en bruger og tokens her (LINK).

 

Når du har oprettet en bruger (det er gratis), så kan du hentet pluginet gennem QGIS’ plugin repository, og når du har indtastet dit token, så får du tilføjet en menu til dit QGIS-projekt, hvorfra du kan hente en række data – fx findes forskellige typer af skærmkort og ortofoto/flyfoto under gruppen ‘Baggrundskort’.

 

I nedenstående film kan du se hvordan du henter pluginet:

FILM: KF

 

Kortforsyningens web- og downloadtjeneste:

Et godt sted at finde danske GIS-data er på Kortforsyningen. De har både en side hvorfra du kan downloade data og desuden har de udstillet nogle af deres data via webservice.

 

Nogle af de meget benyttede data fra Kortforsyningens downloadtjeneste er GeoDanmark-data (der bl.a. Indeholder bygninger, veje, skove, åer mv.) og deres højdedata.

 

Når du downloader data, så har du fuld kontrol over data. Dvs. at du kan redigere i data mv., men hvis der sker opdatering af data, så bliver du nødt til at hente data igen.

 

Kortforsyningens webtjenester (WMS, WFS, WCS) er derimod webtjenester, dvs. At data ligger på internettet og har du oprettet en forbindelse til en webservice, så vil data i dit QGIS-projekt automatisk blive opdateret hvis der sker ændringer i datakilden. Kort oprids af de tre datatyper:

 

Kortforsyningens webtjenester kræver, at du har en kortforsyningsbruger.

 

Andre danske webtjenester:

Der findes mange andre danske webtjenester, hvor data udstilles som WMS eller WFS.

Vi har samlet en xml-fil som du kan indlæse i dit QGIS.

Oplever du at nogle af disse dataadgange er blevet outdated, så send en email til bestyrelsen.

 

Data på drev:

Måske har du selv nogle GIS-data liggende på et drev. Det kan du læse mere om i QGIS’ brugermanual.

Plugins

Plugins er udvidelser til QGIS-programmet, og kan tilføjes via pluginmenu i QGIS. Alle folk kan ansøge om at få et plugin med i QGIS’ Plugin Repository, og skal således accepteres inden at de kommer med i listen. Men proceduren for at få et plugin accepteret er mindre streng i forhold til at få kode ind i selve QGIS, således er nogle af de plugins som man kan hente lidt buggy. Et godt pejlemærke for at hente et plugin er antallet af downloads og en høj rating.

 

Hvis du oplever en fejl i et plugin, så skal fejlen rapporteres i pluginets Github repository.

 

Der findes rigtig mange plugins, derfor har vi – med hjælp fra de danske QGIS-brugere, samlet en liste over nogle af de væsentligste plugins.

Hjælp og vejledning til QGIS

Den officielle QGIS manual:

I QGIS’ officielle manual finder du en vejledning til QGIS (https://docs.qgis.org/3.10/en/docs/index.html).

 

Manualen er opdelt efter temaer.

 

Skal du i gang med QGIS for første gang vil vi anbefale at du læser følgende afsnit:

 

En introduktion til brugergrænsefladen (kaldes for GUI):

https://docs.qgis.org/3.10/en/docs/user_manual/introduction/qgis_gui.html

 

En introduktion til de generelle værktøjer:

https://docs.qgis.org/3.10/en/docs/user_manual/introduction/general_tools.html

 

Youtube-videoer:

Youtube er et godt sted at blive klogere. Fx kan følgende kanaler være brugbare:

 • Lene Fischer, Skovskolen – danske videoer, ofte til hendes studerende
 • Mie Winstrup, Septima – danske videoer med tips og tricks til QGIS
 • Nyall Dawson – Nyall er en af kerneudvikleren til QGIS, og han har lavet en række specifikke film om nogle af de ting som han har udviklet til QGIS. Videoerne er på engelsk.
 • Klas Karlsson – en svensk mand, der har lavet over xx videoer om QGIS. Oftes er videoerne på engelsk, nogle gange på svensk.
 • Andre

 

Har I andre kanaler som I synes vi skal nævne, så send dem til bestyrelsen.

 

Tutorials:

Der findes en række tutorials på http://www.qgistutorials.com/en/ som giver en god introduktion til at anvende QGIS.

 

Har du nogle vejledninger som vi skal dele?

Har du lavet en vejledning som du tænker vil være relevant for andre danske QGIS brugere, så send den gerne til bestyrelsen, så vi kan få gjort den tilgængelig for andre.