QGIS.DK | Monkey see, monkey do – eller hvordan du installer PostgreSQL på din egen pc.
603
post-template-default,single,single-post,postid-603,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Monkey see, monkey do – eller hvordan du installer PostgreSQL på din egen pc.

Af Bo Victor Thomsen,  AestasGIS, 27. februar 2015

Dette blogindlæg er det andet i rækken om hvorledes man kan bruge spatiale databaser i forbindelse med QGIS  (Tidligere blogindlæg: http://qgis.dk/spatial-is-not-special-2/)

Det første skridt er oftest det sværeste: Hvis du ønsker at bruge en database til opbevaring og behandling af dine spatielle data – er du jo nødt til at have en sådan dippedut til rådighed.

I nogen tilfælde har du det allerede, fordi din arbejdsplads bruger et moderne databasesystem – Det kunne f.eks være MS-SQLServer 2008 R2 eller senere, Oracle 10G eller senere eller evt. PostgreSQL ver. 8.4 eller senere. Her kan du gå til din venlige IT-ansvarlige og bede om at få oprettet en database på den eksisterende databaseserver.

Hvis dette ikke kan lade sig gøre, kan du faktisk selv downloade og installerede et glimrende databasesystem uden det koster dig en krone (ud over din tid) : Database-systemet PostgreSQL kan frit downloades og benyttes uden licensbetaling uanset hvor meget, du bruger det eller hvor store mængder data du gemmer i systemet.

Det reducerer så problemet til at få downloadet og installeret PostgreSQL….

At installere et database system hører ikke til en af de nemmeste opgaver, man kan komme ud for. Der er rent ud sagt en hulens bunke parametre og optioner at holde rede på.

Så jeg opgiver på forhånd at give dig en forklaring på alle de scenarier og valg, du kommer ud for i løbet af installationen. Jeg træffer en række valg på dine vegne, således at installationen giver dig en brugelig – ikke nødvendigvis optimal – opsætning af din nye databasesystem. Du kan bruge den som en lokal database-løsning for dine data. I et senere blog indlæg vil jeg fortælle, hvordan du gør din database tilgængelig for andre brugere på samme netværk og hvordan man “tuner” database-systemet til en bedre performance.

Hvis du ønsker det bedre her og nu, kan du hige og søge i tykke bøger (https://www.packtpub.com/big-data-and-business-intelligence/postgresql-90-high-performance) eller evt. kontakte mig. Som selvstændig GIS- og IT-konsulent er jeg altid til fals for ussel mammon ?

Denne vejledning er derfor udformet efter “Monkey see, Monkey do” princippet:

monkey_see__monkey_do_by_ezreader111-d37hqd6

Følg vejledningen til punkt og prikke og lad være med at tænke over sagerne !

Nogle enkelte ups!-er :

 • Vejledningen gælder for en 64-bit udgave af Windows. Hvis man “kun” har en 32 bit udgave af Windows til rådighed skal du se efter sætninger, som starter med: (WIN 32-bit:….) Disse angiver en alternativ løsning/reference, der benyttes ved installtion af PostgreSQL/PostGIS på en 32 bit udgave af Windows.
 • Du skal have “local administrator” rettigheder til din pc. Ellers kan du ikke gennemføre installationen. Snak evt. med din pc – ansvarlige (og held og lykke med det !!)
 • Installationen benytter sig af en lang række dialogbokse. I langt de fleste af disse skal man blot klikke på “Next >” eller lignendeuden at ændre i indholdet i den enkelte dialogboks. Denne type dialoger bliver blot nævnt med deres overskrift samt den aktion, du skal foretage for at komme videre. De dialogbokse, hvor du skal lave ændringer, bliver vist med illustration af dialogen samt en uddybende beskrivelse.

Nu til selve installationen:

 1. Download af installationsfilerne.
  Klik på følgende link: http://www.enterprisedb.com/postgresql-941-installers-win64?ls=Crossover&type=Crossover
  (Win 32-bit: http://www.enterprisedb.com/postgresql-941-installers-win32?ls=Crossover&type=Crossover).
  Dette link refererer til den nyeste officielle Windows installationspakke for PostgreSQL 9.4.1. Installationen fylder omkring 55 MB, så download til din pc kan tage noget tid. Er du interesseret i hvilke andre udgaver/operativsystemer som PostgreSQL supporterer, kan du i mellemtiden se på hovedsiden for download af PostgreSQL installationsfiler: http://www.enterprisedb.com/products-services-training/pgdownload#windows. Dette er i øvrigt ikke nogen komplet liste – PostgreSQL kan f.eks. også installeres på de mange forskellige *BSD UNIX operativsystemer og Linux udgaver.
 2. Opstart af installation. Vha. Stifinder navigerer du til mappen, hvor installationsprogrammet er downloadet til (sandsynligvis  “Overførsler“) og dobbeltklikker på fil “postgresql-9.4.0-1-windows-x64.exe” (WIN 32-bit: “postgresql-9.4.0-1-windows.exe”).
 3. Der vises eventuelt  en dialog vedrørende “Kontrol af brugerkonti”, hvori du klikker på knap “Ja”.
 4. Der vises eventuelt en besked om at “VS 2013 C++ redistributable”” installeres. Dette er en nødvendig basis-installation for PostgreSQL. Hvis den mangler på din pc, bliver den automatisk installeret.
 5. Derefter starter den egentlige installation. Dialog “Setup – PostgreSQL” vises. Tryk på “Next >
 6. Dialog “Installation directory” vises. Tryk på “Next >
 7. Dialog “Data directory” vises. Tryk på “Next >
 8. Dialog “Password” vises.
  password
  I felterne “Password” or “Retype password” indtastes et selvvalgt password for databasesystemets superbruger “postgres” – Husk passwordet! – Du kommer til at bruge det sidenhen! Og tryk på “Next >
 9. “Dialog “Port” vises. Tryk på “Next >“.
 10. Dialog “Advanced options” vises. Tryk på “Next >
 11. Dialog “Ready to install” vises. Tryk på “Next >” for at igangsætte hovedinstallationen.
 12. Dialog “Installing” vises, hvori der vises en “progress bar”, der fortæller dig hvor langt installationen er kommet.
 13. Når installationen af PostgreSQL er færdig, vises dialog “Completing the PostgreSQL setup Wizard”. Tryk på “Next >” for at starte installationen af PostgreSQL udvidelser.
 14. Dialog “Welcome to Stackbuilder” vises.
  stackbuilder_start
  Midt i dialogen er der et drop-down valg-felt. I denne vælger du “PostgreSQL (x86) on port 5432” (Win 32-bit: “PostgreSQL on port 5432“) og trykker derefter på “Next >
 15. Dialog “Stack Builder” / “Please select your applications…” vises:
  stackbuilder_udvidelser
  I valglisten, gren “Database Drivers“, afkrydses “psqlODBC (32 bit) v09.03.0400-1” samt “psqlODBC (64 bit) v09.03.0400-1” (Win 32-bit: kun hak i “psqlODBC (32 bit) v09.03.0400-1“)
  I valglisten, gren “Spatial Extensions“, afkrydses “PostGIS 2.1 Bundle for PostgreSQL 9.4 (64 bit) v2.1.5” (Win 32-bit: Afkryds “PostGIS 2.1 Bundle for PostgreSQL 9.4 (32 bit) v2.1.5“)
  Der trykkes på “Next >”
 16. Dialog “Stack Builder” / “Review your selections….” vises. Tryk på “Next >
 17. Dialog “Downloading” vises, som fortæller at download af udvidelser er i gang. Denne kører og afsluttes automatisk uden du skal gøre noget.
 18. Umiddelbart herefter vises dialog “Stackbuilder” / “All the installation files has now been successfully downloaded”. Der trykkes på “Next >
 19. Dialog “psqlODBC” vises. Der trykkes på “Next >“.
 20. Dialog “Installation Directory” vises. Der trykkes på “Next >“.
 21. Dialog “Ready to install” vises. Der trykkes på “Next >“.
 22. Dialog “Installing psqlODBC” vises. denne fortæller hvor langt installationen af psqlODBC 32 bit er kommet. Når den er færdig, vises dialog “Completed the psqlODBC Setup Wizard”. Der trykkes på “Finish
 23. Efter et stykke tid vises en lille dialog”Installing psqlODBC”. Denne indikerer installationen af 64 bit udgaven af psqlODBC. Denne afsluttes automatisk. (Win 32-bit: Denne dialog vises ikke)
 24. Der vises dialog “PostGis 2.1.5, pgRouting 2.0 for PostgreSQL x64 9.4 Setup” / “License agreement”. (Win 32-bit: “PostGis 2.1.5, pgRouting 2.0 for PostgreSQL 9.4 Setup” / “License agreement”) .Der trykkes på “I agree
 25. Der vises dialog “Choose Components”. Der trykkes på “Next >
 26. Der vises dialog “Choose Install Location”. Der trykkes på “Next >
 27. Der vises dialog “Installing”, som fortæller, hvor langt installationen af PostGIS er kommet.
 28. Der vises dialog vedrørende registrering af environment variabel “GDAL”. Der trykkes på “Ja“.
 29. Der vises dialog vedrørende registrering af environment variabel “POSTGIS_GDAL_ENABLED_DRIVERS”. Der trykkes på “Ja
 30. Der vises dialog vedrørende registrering af environment variabel “POSTGIS_ENABLE_OUTDB_DRIVERS”. Der trykkes på “Ja
 31. Slutteligt vises dialog “Installation Complete”. Der trykkes på “Close
 32. Og i den bagved liggende dialog “Stackbuilder” / “Installation Complete” trykkes der så endeligt på “Finish“.

Cirka 30 dialoger at tage stilling til ! Og så er Postgres/PostGIS faktisk et af de nemmeste database systemer at installere. OK, der var faktisk kun 3 dialoger, hvor man skulle gøre noget andet end blot at udføre standardhandlingen….

Nu har du fået installeret PostgreSQL på din egen Windows PC. Til lykke!’

Før du nu åbner champagnen og fyrer din IT afdeling skal du huske på følgende:

 • Grundet den måde vi har installeret PostgreSQL/PostGIS er databasesystemet kun tilgængeligt for programmer på din egen PC. For at databasesystemet også kan benyttes af andre brugere via netværket, skal vi tilrette nogle parametre i en opsætningsfil (og sandsynligvis pille lidt ved firewall på din pc).
 • PostgreSQL installationen er “konservativ”, dvs. at databasesystemet efter installation umiddelbart kan køre på “små” pc’er. Det har den ulempe, at databasesystemet kører unødigt langsomt på lidt større pc’er.

Vi håndterer begge forhold i næste blog. Og lad alligevel være med at fyre IT afdelingen. Du kan ikke undvære dem !

I næste blog indlæg vil jeg også vise dig, hvordan du opretter en ny database, forbereder databasen til spatiale data, importerer en shape fil, og – som rosinen i pølseenden – hvordan du får vist din nye tabel i QGIS.

Stay tuned !

Bo Victor Thomsen, AestasGIS, bvt@aestas.dk