QGIS.DK | Et nyt hold studerende har netop afsluttet videregående GIS-kursus
1347
post-template-default,single,single-post,postid-1347,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Et nyt hold studerende har netop afsluttet videregående GIS-kursus

Af Lene Fischer, Skovskolen

Her på Skovskolen, Københavns Universitet, anvender vi GIS i de fleste fag. Så GIS og geodata er en væsentlig del af vores studerendes hverdag. Vi har lige afsluttet et semester og 16 studerende har knoklet for at aflevere de sidste opgaver til bedømmelse i faget Videregående GIS. Et valgfag hvor vi har fokuseret på database, SQL forespørgsler, drone- og satellit data. Og selvfølgelig har det været QGIS som det grundlæggende GIS værktøj.

Vi anvender som en selvfølge ortofoto fra Kortforsyningen, men er i stigende grad også begyndt at indsamle egne data med droner. Derfor har det været nødvendigt at udvide vores GIS undervisning. Så der er nørdet med at bearbejde luftfotos til ortofoto og punktskyer. Og som noget helt nyt så har vi også hentet Sentinel 2 data og bearbejdet disse i QGIS. En helt ny verden af data.

Og med alle de data vi har frit adgang til i Danmark, så kan vi ikke længere nøjes med Shape-filer. Derfor var kurset også om database og SQL. Vi opsatte PostGIS databaser, importerede/eksporterede data og udarbejdede SQL forespørgsler.

Der var 4 afleveringsopgaver:

  • SQL statements i PostGIS/QGIS DB Manager
  • Opsæt database, opsæt QGIS projekt med 3 lag klar til digitalisering, opsæt forbindelse til Excel og udgiv projektet på web
  • Bearbejd dronebilleder til ortofoto og punktsky. Klassificer i LAStools punktsky. Sammenlæg punktsky fra Kortforsyningen med dronedata
  • Download Sentinel 2 data. Bearbejd i Semi Classification plugin. Udarbejd NDVI og NDWI. Udarbejd en klassifikation af marker og sammenlign med markblokkort.

Vi har på kurset haft besøg af eksterne undervisere. For at varetage databaseundervisningen havde vi Bo Victor Thomsen fra LIFA, og til Semi Classification Plugin kom en af QGIS udviklerne, Jorge Gustavo Rocha fra Universidade do Minho, Portugal.

Vi afholder selvfølgelig kurset igen til næste år.