QGIS.DK | QGIS-versioner: Hvad er hvad
1925
post-template-default,single,single-post,postid-1925,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

QGIS-versioner: Hvad er hvad

Der kommer en ny version af QGIS hver 4. måned – denne version kaldes ‘Latest Release’ (LR). Hver tredje frigivelse bliver til ‘Long Term Release’ (LTR).  LTR kommer i februar hvert år. På månedsbasis kommer en ny ‘Point Release’ (PR) til LR og LTR.

Således er der altid to aktuelle versioner af QGIS på samme tid: LTR og LR. Du kan sagtens have begge versioner installeret på samme tid.

Du kan læse mere om, hvornår de forskellige versioner af QGIS er planlagt til at blive frigivet i QGIS’ release schedule.

Dette indlæg handler om de forskellige typer af QGIS-versioner, samt deres navngivning.

Her er et eksempel på udviklingen af QGIS-versioner:

 

Den mest stabile version af QGIS – Long-term-release (LTR):

Der rettes fejl i en Long-Term-Release (LTR) i et år af gangen, derfor er LTR’en den mest stabile QGIS-version. En version af QGIS bliver først til LTR når den har været den nyeste version (LR) i nogle måneder, da dette gør, at væsentlige fejl forhåbentligt er blevet udbedret når versionen bliver LTR. Skal din organisation således arbejde med QGIS, anbefales LTR-versionen.

På månedsbasis kommer der ny ‘Point Release’ til LTR, hvor der er fejlrettelser, men ingen nye funktioner.

 

Den nyeste version af QGIS – Latest Release (LR):

Den nyeste version af QGIS (Latest Release / LR) indeholder en lang række funktioner som ikke findes i LTR. Der kommer en ny LR hver 4. måned. Der rettes kun fejl i en LR i de fire måneder, hvor den er LR (medmindre det er en LR, der derefter bliver til LTR).

På månedsbasis kommer der ny ‘Point Release’ til LR, hvor der er fejlrettelser, men ingen nye funktioner.

 

Udviklerversionen af QGIS med det nyeste nye:

Alle udviklerversioner af QGIS har ulige versionstal – fx 3.15 (der bliver frigivet som 3.16), 3.17 (der bliver frigivet som 3.18) etc. Du kan altid hente den nyeste version af udviklerversionen, fx hvis du gerne vil hjælpe med at teste den kommende nyeste version (LR), eller er nysgerrig på, hvad denne version kommer til at indeholde.

Sidder du med en Windowscomputer, så kan du hente udviklerversionen, hvis du har hentet QGIS med OSGeo4W-Installer.

 

Navngivning af QGIS-versioner:

Hver QGIS version er (som oftest) navngivet efter et sted, hvor der har været afholdt et QGIS-møde – fx A Coruña (version 3.10) i Spanien og Nødebo (version 2.16). QGIS 3.14 (Pi) er en undtagelse herfor.

Hver version af QGIS har tre tal i navnet – fx QGIS 3.16.2.

Hver ny version, der kommer hver 4.måned, får et nyt tal (3.14, 3.16, 3.18 etc.), mens hvert point release, der kommer hver måned også får et nyt tal (3.16.0, 3.16.1, 3.16.2 etc.). Nu højere det tredje tal er, jo færre fejl må der forventes at være i versionen. Det er også derfor at LTR altid først er version x.x.3 eller højere. Alle udviklerversionerne har et ulige tal – fx 3.15, der blev til 3.16 og 3.17, der bliver til 3.18.