QGIS Brugermøde og Generalforsamling 2023
2634
post-template-default,single,single-post,postid-2634,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
9

QGIS Brugermøde og Generalforsamling 2023

Dato og sted

Torsdag d. 27. april kl. 9.15 – 17.30, Bastionen, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg

Program 

Der kan forekomme ændringer af programmet. Læs mere om de enkelte oplæg nedenfor:

09.15 – 09.45 Registrering og morgenmad
09.45 – 10.00: Velkomst v. Jacob Arpe, QGIS-bestyrelsen og Jacob Juhl Harberg, Teknisk Chef hos Nyborg Kommune
10.00 – 10.25: QGIS som værktøj i projekt til sikring af beskyttede diger 2022-2024 v. Dan Leif Nielsen og Marco Øhlenschlæger Willms, Slots- og Kulturstyrelsen.
10.25 – 10.50: Visualizing DMI Data in QGIS v. Kurt Menke, Septima
10.50 – 11.05: Pause
11.05 – 11.10: Introduktion til Tour de QGIS
11.10 – 11.30: Tour de QGIS – runde 1
11.35 – 11.55: Tour de QGIS – runde 2
12.00 – 12.20: Tour de QGIS – runde 3
12.20 – 13.00: Frokost
13.00 – 13.25: Modernizing the Urban Planning Domain in Ukraine with QGIS: A Case Study v. Yuliia Maksymova og Oleksii Boiko
13.25 – 13.45: Oplæg – mere information kommer
13.45 – 14.10: QGIS hos virksomhederne
14.10 – 14.20: Pause
14.20 – 14.40: Data er det nye guld – er GIS-medarbejderen den nye guldgraver v. Christian Greisik
14.40 – 15.25: Ordinær generalforsamling (læs mere her)
15.25 – 15.30: Afslutning v. Jacob Arpe, Formand QGIS bestyrelsen
15.30 – 17.30: Snak i foyeren og baren er bemandet

 

Beskrivelser af plenumoplæg:

QGIS som værktøj i projekt til sikring af beskyttede diger 2022-2024 v. Dan Leif Nielsen og Marco Øhlenschlæger Willms, Slots- og Kulturstyrelsen
Projektets formål er at skabe et mere retvisende kort over beskyttede sten- og jorddiger, og dermed et forbedret forvaltningsgrundlag for myndighederne. På baggrund af de oprindelige registreringer, er der i samarbejde med SDFI udviklet en metode til verificering og tilpasning af de registrerede diger bl.a. ved hjælp af vektorisering af 4 cm kort. Ved hjælp af overlapsanalyse i forhold til §3, matrikel- og zonekort er digedata automatisk beriget med juridiske oplysninger. Registreringen er fortsat vejledende, og der kan være unøjagtigheder, f.eks. i forbindelse med lovligt udførte dige ændringer. Med de opdaterede data er håbet at digerne også i fremtiden kan være beskyttede så de biologiske, landskabelige og/eller kulturhistoriske værdier bevares.

Visualizing DMI Data in QGIS v. Kurt Menke, Septima
DMI hosts a lot of interesting data. I will show how you can add many different datasets to QGIS. I will then show some simple workflows you can use with them. The data include: weather stations (MetObs), the Climate Atlas, Radar data (animated via the Temporal Controller) and lightning data with GRIB files.
Oplægget holdes på engelsk.

Modernizing the Urban Planning Domain in Ukraine with QGIS: A Case Study  v. Oleksii Boiko og Yuliia Maksymova, Julie’s Data team
In
June of 2022, Julie’s Data, a consulting group based in Ukraine, launched a crowdsourcing project intending to create open-source GIS tools for urban planners.
After almost a year of productive work, Oleksii Boiko and Yuliia Maksymova will talk about the initiative, its impact on the domain of Ukrainian urban planning, and the role QGIS played in the project. Oplægget holdes på engelsk og online via webforbindelse til Ukraine

Data er det nye guld – er GIS-medarbejderen den nye guldgraver? v. Christian Greisik
Oplægget fokuserer på den nye virkelighed som mange GIS-medarbejdere allerede oplever i deres dagligdag; fokuseret ændrer sig alene fra geodata til generelle data, temporalitet er blevet et begreb man som GIS-medarbejder skal forholde sig til. Hvor efterlader det GIS-medarbejderen og deres kompetencer? Hvordan spiller vi ind i med vores viden i den nye datarejse? Oplægget vil blive mit take på GIS-medarbejdernes fremtidige rolle og hvor vores styrker og indsatsområder kunne være. Herunder også hvordan vi sikrer en fortsat faglig stemme i en verden af BI- og udviklingskonsulenter
.

Beskrivelser af oplæg i Tour-de-QGIS-sessionen:

QGIS forms til brug ved dataindtastning v. Michael Riis Trampedach, COWI
Forms er et nyttigt værktøj til indtastning af mere komplekse data ved registrering. Ved at lave enten helt simple eller mere komplekse forms lettes arbejdsgangen. Det er muligt at strukturere indtastningen, f.eks. ved hjælp af faner, så kun de relevante felter vises. Valget af filtype (shp, tab, gpkg) har stor betydning for hvordan en form kan bygges op, og hvilke muligheder den vil indeholde. Her form menuen blive gennemgået, og vises eksempler på forms.

Dansk Ikoner for Friluftliv i QGIS Style Repo’en v. Kurt Menke, Septima
Lær hvordan I downloader og bruger danske ikoner i QGIS. I skal også lære om QGIS Style Repository. Oplægget holdes på engelsk.

Udrulning af QGIS i (større) organisationer: Anvend brugerprofiler v. Anne Lyngholm, Odense Kommune og Peter Jørgensen, Nyborg Kommune
Opsætning af QGIS fra bunden er en tidskrævende proces især i organisationer med mange brugere. I indlægget fortæller Anne og Peter om anvendelsen af brugerprofiler med standard opsætninger for bl. a. Projektion, Dataadgange, Printlayouts, Værktøjer, Standardmapper  mm. Så dette enkelt kan rulles ud fx via msi-pakker og IT afdelingens Software Center.

Brugerdefinerede expressions – en overset mulighed? v. Morten Storm, Styrke 10
Har du ofte behov for komplicerede udtryk skåret over samme læst eller eksterne opslag af enkeltværdier som kilde til en attributværdi? Så er brugerdefinerede expressions måske noget for dig? Hør nærmere om, hvordan man f.eks. kan lave et opslag på terrænkoten i et vilkårligt punkt eller automatisk beregne rotationsvinklen på et punktsymbol, som ligger på et linjesegment på et andet lag.

Georeferering af vektorer i QGIS v. Bo Victor Thomsen, AestasGIS 
Når man modtager data fra en leverandør, der måske ikke er særlig bekendt med “Best Practices” i GIS miljøet, risikerer man, at disse data er i et koordinatsystem, som QGIS ikke understøtter. Eller er en CAD-fil med data i sit helt eget, interne koordinatsystem. Indtil nu har vi ikke haft mulighed for selv at konvertere og placere sådanne data korrekt i kortet. Men i de seneste versioner af QGIS er funktionen til georeferering  – som før kun kunne bruges til rasterdata – blevet udvidet, således at også vektordata kan georefereres til anerkendte koordinatsystemer. Bo vil gennemgå den nye facilitet med praktiske eksempler. Georefererings faciliteten er blevet udviklet med økonomiske støtte fra QGIS Danmark Brugergruppe.

Registrering til LER 2, en case fra Region Midtjylland v. Lars Christensen, Region Midt og Henrik Brændskov Larsen, Geopatner 
Oplægget handler om region Midtjyllands løsning til LER 2 registrering, ved hjælp af en QGIS opsætning og tilpasset database. Databasearkitekturen er sammensat så bindinger i relation til LER 2 specifikationer er overholdt på databasen og i QGIS; dette overholdes med constraints i databasen og relationer i QGIS. Tillige er listevalg sikret i forhold til at forhindre fejl i registrering og sikring af overholdelse af LER 2 specifikationen. Lars Christensen, demonstrerer løsningen og redegør for status på digitaliseringsprojektet. Henrik Brændskov Larsen, viser opbygning af arkitektur i den leverede løsning og eksempler på opsætning i QGIS.

DAI-plugin til QGIS v. Roman Højsager Varinsky, Kerteminde Kommune 
Mange kommuner står foran en opgave af 10-årig gennemgang af §3-beskyttet natur. Denne opgave kan man nu udføre i QGIS med de kendte værktøjer. Der er mange objekter der blot kræver at opdatere en attribut og dette har for Kerteminde Kommunes sagsbehandlere været en hæmsko ift MiljøPortalens eget webbaseret værktøj. I oplægget demonstreres en simpel arbejdsgang. Værktøjet er udviklet af Aestas GIS med finansiering af Region Syddanmark og Region Hovedstaden, med bidrag fra Odense Kommune og Kerteminde Kommune.

 

Beskrivelser af virksomheds-sessionen:

I denne session er det muligt at gå rundt og høre hvad en række af brugergruppens virksomhedsmedlemmer arbejder med inden for QGIS – bl.a. projekter, arbejdsgange og plugins.

Følgende virksomheder vil præsentere:

  • Septima vil vise hvordan I kan bruge Mergin Maps til indsamling af data i felten, og så vil det være muligt at stille spørgsmål til deres QGIS-kurser.
  • Geopartner vil vise deres to plugins: ‘Map Binding’ der kan bruges til at undersøge bindinger i områder fx i forbindelse med lokalplanlægning eller screening for nye projektområder til fx solenergianlæg. Pluginet ‘Map Reg’, der hjælper ledningsejere med at sikre deres led­ningsoplysninger og oplysninger om ledningernes placering.
  • Listen opdateres!

Er du virksomhedsmedlem og har noget som du gerne vil vise, så skriv til bestyrelsen på info@qgis.dk.

 

Tilmelding:

Husk at tjek at du får tilsendt en email med bekræftelse på din tilmelding – ellers skriv til info@qgis.dk!