FOSS4G2017
1219
post-template-default,single,single-post,postid-1219,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

FOSS4G2017

Af Jacob Arpe, Kalundborg Kommune og Peter Jørgensen, Odense Kommune

FOSS4G, den årlige internationale open source-konference, blev i år afholdt i USA. Nærmere bestemt på havnefronten i Bostons World Trade Center. Konferencen er årets helt store begivenhed når det gælder Open Source. Der var næsten 1200 deltagere fra hele verden og Danmark var stærkt repræsenteret med 18 GIS og IT-folk. Lene Fischer, Bo Victor Thomsen, Jacob Arpe og Peter Jørgensen deltog fra QGIS Brugergruppe DK’s bestyrelse. I alt var der 11 samtidige spor fordelt på 3 dage og 2 forudgående dage med workshops og 1 efterfølgende dag med Code Sprint, dvs. hvor udviklerne mødes og koder sammen.

Det kan anbefales at læse nogle af de mange blogs fra Boston. Blogs og slides fra konferencen findes her (link). Her er vores lille udpluk fra nogle meget indholdsrige dage i Boston.

Paul Ramseys oplæg: Why we code
Paul Ramsey var keynote speaker. Han fortalte om hvorfor open source er det bedste valg og hvorfor det kan betale sig. Specielt hans analyse af gaveøkonomi, opmærksomhedsøkonomi og dollarøkonomi er spændende.

gift-economy

Nyall Dawsons oplæg: State of QGIS

Nyall Dawson fortalte om de mange nye features i QGIS 3, bl.a.:

  • Baggrundskørsel af opgaver – frigør GUI, så man ikke skal vente.
  • On the fly projections – setup er gjort simpelt, så brugere ikke behøver at tage stilling til Avanceret valg af koordinatsystemer. Alt regnes som udgangspunkt “kartesisk”, så arealer og afstande bliver korrekte.
  • QGIS 3d – der arbejdes på at gøre 3d visualiseringer helt integreret.
  • Mange funktioner og plugins er flyttet til “processing”
  • QGIS 3.0 bliver omkodet til python 3.0.

IMG_6175

Development of a new QGIS plugin for calculating vegetation indices from UAV-based RGB images LINK %
Sydkoreansk Park-Ranger, som bruger billige droner (30-50$) og QGIS til at finde syge træer i skoven

 

Wikipedia maps
Det er nu muligt at integrere kort i artikler på Wikipedia

 

Breaking the 4 th dimension: working with PostgreSQL and PostGIS
Tid som den vigtigste attribut. GIS-folk har længe vist at 80 % af alle data har en direkte eller indirekte geografisk komponent. Men er GIS-folk klar over at alle data har en tid.

2017-09-29_1017

 

Fake Maps – Very dishonest!
Et meget underholdende og kortfaglig session. Oplægget består af 60 slides om manipulation af virkeligheden når kort visualiseres. F.eks. er det godt at have styr på projektionerne hvis man bekymrer sig om Nord Koreanske raketter.

fakemaps

 

Free Software: Freedom, Privacy, Sovereignty – Dr. Richard Stallman

Richard Stallman lancerede den fri softwarebevægelse i 1983 og startede udviklingen af GNU-operativsystemet i 1984. Det handler om fri software – alle har frihed til at kopiere den og omfordele den med eller uden ændringer. Det var dog en temmelig lang keynote, som lagde op til diskussion i miljøet om, hvad en open source-software i virkeligheden er.

“Da proprietær software ofte sender rapporter om brugernes aktivitet, er det vigtigt at undgå at bruge proprietær software for at genvinde et reelt privatliv. For offentligt ejede virksomheder er det vigtigt at undgå at bruge proprietær software for at genoprette computer-mæssige suverænitet”

Stallman-MGT_1