FOSS4G 2023 – Prizren
2839
post-template-default,single,single-post,postid-2839,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

FOSS4G 2023 – Prizren

Nu hvor tiden er kommet til at tilmelde sig årets Kortdage konference i Odense. Er det nok passende at lave et lille indslag om min tur til FOSS4G 2023 i Prizen, Kosovo.

Til dem som ikke ved hvad FOSS4G er for en størrelse: FOSS4G  er en forkortelse for “Free and Open Source Software for Geospatial”.  Så er det en konference om Open Source GIS software, hvor den første halvdel er praktiske kurser, og resten en hel masse oplæg.

Jeg deltog på konference sammen med min kollega Henrik Hedelund fra Ishøj Kommune.

De to første dage var sat af til kurser, hvor det var udviklerne bag de forskellige opensource projekter, som stod for undervisningen. Jeg fik undervisning i en bred vifte af emner:

  • Hvordan man bruger bruger en hosted postgres database på Aiden platformen til at samarbejde i QGIS.
  • At lave GIS analyser i Python med Jupyter notebooks.
  • Opsætning af et Open source WebGIS system fra Geolytics som blandt andet LEGO koncernen bruger.
  • Udstiling af data på den “nye” WebGIS standard OGC API ved hjælp af pygeoapi.
  • Realtids GIS analyser med Elastic platformen.

 

Antallet af danskere på årets konference var begrænset, og jeg tror, at mange måske har fravalgt årets FOSS4G på grund af lokationen. Kosovo er jo ikke anerkendt af FN som et land, og der var da også konflikter i det nordlige del af landet op til konferencen. Men da det den første aften regnede og vi gik i ly under en parasol viste sig af familien som vi stod med også kom fra Danmark. Så verden er jo lille.

Kosovo gav også den helt rigtige opensource stemning, da der fx på toiletterne ikke var nogle dørhåndtag, døre, toiletter, toiletbræt osv. der var ens. Men at der er brugt, hvad man nu havde, for at omdanne de gamle tyske militær barakker til et uddannelsessted.

Vi fløj derned over München og landede i Pristina, hvor vi havde lejet en bil. Så efter times kørsel var vi fremme i Prizren. Det gav en dejlig frihed at have lejet en bil, så aftenerne gik med fede ture op i bjergene eller til vinsmageri. Og landet er helt klart et sted jeg vil vælge til fremtidens vandreture.

Oplæggene var mange, så vil nævne nogle som gjorde indtryk på mig:

  • QGIS.org formand Marco Bernasocchi gav et indblik i den rejse QGIS har været på de sidste 20 år, siden det var en simple viser af data i en Postgres database.
  • GDAL understøtter nu SeekOptimized zippede Geopackage filer (sozip) så gpkg formatet kan zippes til 30% af størrelsen uden et nævneværdigt performace tab.
  • GeoStyler som er et værktøj til at konvertere imellem de alt for mange forskellige style opsætninger diverse GIS programmer bruger.
  • Francesca Dragut fra Qualitic gav en dybdegående præsentation af brugen af Neo4J til at lave graph-based Geo-intelligence i forhold til at gruppere forbundne virksomheder.
  • Terradraw som forsøger at lave et tegneværktøj som kan bruges på tværs af de mange forskellige javascript biblioteker til at dynamiske kort i en browser.
  • OGC Styles & Symbology specifikationen af Jerome en forklaring af en fælles koncetuelt rammeværk til at beskrive de visuelle præsentation af Geodata.
  • Felt.com blev præsenteret af Michal Migurski som forsøger at gøre Kortvisualiseringer alle mands eje igennem en simple web-løsning. Felt.com er også den første flagship sponsor af QGIS.
  • GeoNetwork er ved at få en ny UI, så det bliver lidt mere lækkert at skrive metadata.
  • Ja og så gav Kurt Mencke fra Danmark også en feature frenzy præsentation af de nye ting i QGIS.

De bliver løbende lagt på youtube (de første 200 er kommet på) så du kan følge med her 

Konference kulminerede i en festaften hvor Gipsy Groove lavede “romani” versioner af kendte sange, super fedt band. Som selvfølgelig lige blev afsluttet af en tur ind i byen og afprøve de lokale mikrobryggeriersøl.

Alt i alt håber jeg at kunne deltage igen på et tidspunkt. Intet sted har man mulighed for at spørge ind til detaljerne i de open-source programmer som jeg bruger til dagligt og diskutere, hvordan min hverdag med GIS kan blive nemmere og mere effektiv.