Event aftenen inden Kortdage 2023
2853
post-template-default,single,single-post,postid-2853,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
9

Event aftenen inden Kortdage 2023

Aftenen inden Kortdage (den danske geodatabranches årlige konference) afholder brugergruppen et aften event. Arrangementet byder på et par oplæg om QGIS, aftensmad samt en øl/vand – samt mulighed for at snakke med andre QGIS-interesserede.

Program:

Velkomst v. Jesper Gaardboe Jensen, GeoFyn
Fra løse ledninger til netværk giver glade fjernvarmekunder v. Mathias Kofoed Poulsen, Bornholms Energi & Forsyning
Plugin til DMPs Datakatalog og DMPs lagvælger v. Julie Dohn, Region Hovedstaden
Pause og pizza
‘Serverless’ løsninger med FlatGeobuf v. Bo Victor Thomsen, AestasGIS
Ogr2ogr i QGIS’ brugergrænseflade v. Peter Jørgensen, Nyborg Kommune
Skab og vedligehold LER interesseområder ved brug af QGIS’ modelbuilder v. Nanna Brejning, Thvilum

Måske kommer der et oplæg mere, derefter er der mulighed for at snakke lidt mere.

Eventet slutter omkring kl. 20.30

Beskrivelse af oplæggene

Velkomst v. Jesper Gaardboe Jensen, GeoFyn 

Jesper fra GeoFyn byder velkommen og fortæller kort om Geo Fyns arbejde og fællesdrift.

 Link til præsentation af Geo Fyn

Fra løse ledninger til netværk giver glade fjernvarmekunder v. Mathias Kofoed Poulsen, Bornholms Energi & Forsyning (BEOF)

Snart står vinteren for døren, og der bliver skruet op for radiatoren. Desværre bliver der også skruet op for varmeregningen, hvilket de færreste er glade for. For sikre BEOF’s fjernvarme kunder den laveste pris arbejdes der løbende på at optimere på frem/retur temperaturen i fjernvarmenettet og udskiftning af utætte ledninger. Til at hjælpe med dette arbejde bruges analyseværktøjet Heat Intelligence. For at kunne bruge analyseværktøjet kræver det dog et sammenhængende geometrisk ledningsnet, og da vores ledningsregistreringsværktøj arbejder med et relations netværk, ventede der en større opgave med at gøre ledningsnettet klart. I dette oplæg vil jeg fortælle om, hvordan vi bruger QGIS til at finde huller og mangler i ledningsnettet, og som generelt styringsværktøj for datavask opgaven.

Link til præsentation fra BEOF

 

Plugin til DMPs Datakatalog og DMPs lagvælger v. Julie Dohn, Region Hovedstaden

Danmarks Miljøportal (DMP) har lavet et datakatalog, hvor der er oprettet over 300 GIS-temaer. Alle temaerne overvåges ift. tilgængelighed og har tilknyttet metadata. Datakataloget har også prædefinerede datasamlinger, fx en samling med alle de datasæt, der anvendes i forbindelse med miljøvurderinger. Til datakataloget har DMP udviklet et plugin til QGIS således, at det er muligt at trække alle datasæt fra datakataloget direkte ind i QGIS. DMP har yderligere udviklet en lagvælger, hvor datakataloget anvendes. Lagvægeren anvendes bl.a. i den nye version af Danmarks arealinformation. Lagvælgeren og datakataloget er open source, og det er således muligt at indbygge dette i fx sin egen WebGIS.

I dette oplæg vil jeg vise pluginet og DMPs lagvælger.

Link til præsentation

 

‘Serverless’ løsninger med FlatGeobuf v. Bo Victor Thomsen, AestasGIS

FlatGeoBuf er nyt vektorformat til spatielle data. FlatGeoBuf-data kan læses over internettet som partielle dele af en større fil baseret på et indbygget spatielt index og hentet vha. en simpel HTTP Range request, hvor en klient kun læser en lille del af en hel fil. Det betyder bl.a, at en Webbaseret GIS-klient kan arbejde med store mængder data over internettet uden at skulle benytte en WFS-server til at levere data. 

I dette oplæg vil jeg fortælle mere om FlatGeobuf og vise, hvordan det bruges.

Link til præsentation

 

Ogr2ogr i QGIS’ brugergrænseflade v. Peter Jørgensen, Nyborg Kommune

Flade filer – fx shapefiler og tabfiler – kan enkelt overføres til PostgreSQL-database via Processing-toolet Ogr2gr. I dette oplæg vil jeg fortælle og demonstrere denne mulighed.

Link til præsentation

 

Skab og vedligehold LER interesseområder ved brug af QGIS’ modelbuilder v. Nanna Brejning

QGIS’ modelbuilder gør det let at sammensætte forskellige værktøjer i en model. I dette oplæg vil jeg give en introduktion til modelbuilder med, hvor jeg tager udgangspunkt i en øvelse som mange ledningsejere gennemfører med jævne mellemrum.

Se Nannas film, hvor hun viser modellen (tager 15 min).

 

Tid og sted:
Tidspunkt for event: 31. oktober 2023 – fra kl. 17:30 – 20:30
Lokalet “Rosen”, Odense Slot, Nørregade 36, 5000 Odense

Pris:
0 kr, men du vil blive opkrævet 100 kr. hvis du ikke dukker op (og ikke har fået afmeldt dig inden d. 24. oktober 2023).

Medlemskab af QGIS Brugergruppe Danmark er ikke nødvendigt, men du må meget gerne tilmelde dig Brugergruppen (link til tilmelding), og støtte udviklingen af QGIS.

Tilmelding:

Tilmeldingsfrist: Den 24. oktober 2023.
Efter denne dato vil tilmelding være bindende.

Der er plads til op til 50 deltagere. Der er ingen pladser tilbage. Skriv til info@qgis.dk hvis du vil på venteliste.