QGIS Brugermøde og Generalforsamling 2024
2950
post-template-default,single,single-post,postid-2950,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
9

QGIS Brugermøde og Generalforsamling 2024

Dato og sted

Mandag d. 29. april, Bastionen, Nørrevoldgade 63, 5800 Nyborg.

Det tager ca. 10 minutter at gå fra Nyborg Station til Bastionen.

Program 

Der kan ske ændringer i programmet.

09.15 – 09.50 Registrering og morgenmad
09.50 – 10.00: Velkomst v. QGIS Brugergruppe Danmark og Jacob Juhl Harberg, Teknisk Chef i Nyborg Kommune
10.00 – 10.15: QGIS er nu det mest anvendte desktopGIS i de danske kommuner v. Jesper Gaardbo Jensen, GeoFyn
10.15 – 10.35: Godt 5 millioner klik på GPS’erne senere v. Peder Dam, Museum Odense
10.35 – 10.50: Pause
10.50 – 12.05: Tour de QGIS Tre runder med uformelle oplæg, hvert oplæg er 15 min og derefter er der 5 minutter til spørgsmål og dialog.
12.05 – 12.35: Frokost
12.35 – 13.45: Session: Afmystificering af OGC API Bliv klogere på hvad OGC API er for noget og hvad det kommer til at betyde for dig som (Q)GIS bruger.
13.45 – 14.15 Virksomhedsrunde – hør hvad en række af brugergruppens virksomhedsmedlemmer laver i forhold til QGIS
14.15 – 14.25: Pause
14.20 – 14.45 Dronedata i QGIS v. Lene Fischer, Skovskolen Københavns Universitet
14.45 – 15.25: Ordinær generalforsamling  – læs mere om programmet, årsregnskab og budget på denne side.
15.25 – 15.30: Afslutning
15.30 – 18.00: Baren vil være bemandet, så snakken kan fortsætte i foyeren

Beskrivelser af plenumoplæg:

QGIS er nu det mest anvendte desktopGIS i de danske kommuner v. Jesper Gaardboe Jensen, Geo Fyn
QGIS er nu det mest anvendte desktopGIS i de danske kommuner. Udviklingen er kendetegnende for brugen af Open Source i fællesoffentlige geodataprojekter i Geo Fyn, Fosako og KL.

Se slides her.

Godt 5 millioner klik på GPS’erne senere v. Peder Dam, Museum Odense
Gennem de sidste knap 25 år har Museum Odense gemt GPS-opmålinger fra de arkæologiske udgravninger fra den nordvestlige halvdel af Fyn i en central SQL-database. Godt 5.000.000 millioner koter/GPS-målinger er det blevet til: fra punktmålinger af centrale fund fra stenalderen, over polygonopmålinger af stolpehuller fra jernalderens huse til komplekse opmålinger af alle efterladenskaberne i jorden uden større købstæder som Odense. Set i helikopterperspektiv viser de store datamængder interessante geografiske mønstre, men det er vel og bemærket mønstre, der både er en afspejling af a) hvor der boede mange mennesker i fortiden, b) hvor der er gravet mest pga. størst byggeaktivitet de sidste 25 år og c) hvor bevaringsforholdene har været bedst i jorden.

Se slides her.

Afmystificering af OGC API v. Tino Kastbjerg Stigsen (Ishøj Kommune), Peter Alexander Garnæs (DMI), Morten Lindegaard (SDFI), og Morten Blemmer (Nordiq Group)
Bliv klogere på hvad OGC API er for noget og hvad det kommer til at betyde for dig som (Q)GIS bruger. Få et indblik i hvordan udviklingen har fundet sted, hvad sker der og hvordan kan man allerede nu kan bruge disse nye standarder.
Tino vil fortælle om oplevelserne fra de første code sprints der formede standarderne og hvad der var de oprindelige tanker var bag dem. Morten L fortæller om hvad den nuværende status er på standarderne og hvor de er på vej hen. Peter fortæller om DMI’s arbejde med at implementere OGC API standarden og erfaringer her fra. Morten B slutter af med at vise hvordan man allerede nu kan udstille sin data fra QGIS ved hjælpe af QGIS server.

Se Tinos slides her.

Dronedata i QGIS v. Lene Fischer, Skovskolen Københavns Universitet
Når man får fotos fra optagelser med drone skal de oftest bearbejdes så der udarbejdes orthofotos og overflademodel. Dette kan enkelt gøres i WebODM – et opensource projekt som QGIS. Dette oplæg viser hvorledes at du kan komme i gang med at bearbejde dronedata. Hvad der skal tages højde for og hvordan resultatet kommer til at se ud i QGIS.

Se slides her.

Beskrivelser af oplæg i Tour-de-QGIS-sessionen:

Atlas-funktionen i QGIS v. Peter Erbs-Maibing, COWI
I dette oplæg om Atlasfunktionen i QGIS vil jeg gennemgå de mere specielle funktioner som muliggør avanceret databehandling og skemaer. Oplægget tager udgangspunkt i en case hvor det ønskes at fremstille ekspropriationsplaner og arealfortegnelsesskemaer kun vha QGIS.

Se slides her.

Flotte 3D-bygninger i QGIS og Blender v. Peter Brodersen, Septima
Pep dine præsentationer op! Føj fotorealistiske bygninger til QGIS og vis dine datalag i et mere levende univers. I dette oplæg kigger vi på, hvordan man let kan importere 3D-bygninger fra bl.a. Google Maps og OpenStreetMap til QGIS og lave animationer med dem. Vi tager også et smut forbi 3D-programmet Blender og ser, hvordan det kan gøres mere fotorealistisk.

Se slides her.

QGIS som motor i et ETL-værktøj v. Daniel Örn Àrnason og Morten Fuglsang
Prisen for ETL værktøjer er som meget andet IT på himmelflugt, og det gør, at man nogen gange må tænke alternativt. Baseret  på en lille og relativt ubeskrevet funktion i QGIS -pakken, har vi lavet et ‘Proff of concept’ på et python baseret ETL-værktøj, der benytter QGIS som motor. Vores tests viser, at med QGIS i maskinrummet, kan læne sig op af alle QGIS’ mange værktøjer, og samtidig få solid performance – ganske gratis.

Se slides her og du kan læse mere på denne Github-side

Fire fejl, du skal undgå for at lave mere effektive kort v. Kurt Menke, Septima
I dag er det nemt at lave kort med GIS-software. Fordelen er, at kortene kan laves hurtigt. Ulempen er, at det fører til mange almindelige fejl, som gør kortene svære at læse eller forstå. Jeg vil gennemgå disse punkter med tips til, hvordan du undgår disse fejl og laver bedre kort.

Se slides her.

You Ain’t Seen Nothing Yet : fade into the World of OpenStreetMap v. Søren Johannesen, Ballerup Kommune, ekstern konsulent
OpenStreetMap (OSM) fylder 20 år i år. Frivillige i OSM i Danmark har på den tid opbygget fx den største danske samling af rekreative friluftsdata samt det bedste vej/stinetværk åbne datasæt til rutenavigation. Festen er langt fra slut, OSM Danmark bliver bedre dag for dag. Vi vil dykke ned i, hvordan du kan hente OSM data med den populære QuickOSM plugin ind i QGIS. Et par eksempler, hvor QuickOSM er brugt til administrative foremål eller til research vil blive vist. Rutenavigation anno 2024, der er A til B ruter kedeligt stof. Vi vil i stedet for kigge på isokrone-analyser, som altid skaber en wauw effekt hos kommunale trafikfolk, når de ser dem. Vent bare til de hører, at med QGIS ORS Tools plugin kan de selv lave dem. ORS Tools er udviklet af Heidelberg Institute for Geoinformation Technology (HeiGIT) og udnytter OSMs high end kvalitet vejnetværks data til beregninger. Eksempler på isokrone analyser ’til fods’ samt ‘på cykel’ vil blive vist som appetitvækkere og som en inspiration, som tilhørerne kan tage med hjem.  

Se slides her.

Beskrivelser af virksomhedssession:

Følgende virksomhedsmedlemmer af QGIS Brugergruppen vil vise frem:

Geopartner – Det nye GeoFA-plugin
GeoFA plugin til QGIS er udviklet af Geopartner. Vi er klar til at demonstrere plugin’et og har du spørgsmål, så tag dem med eller se en demonstration i brugen af plugin’et. Desuden kan du få tips og vejledning til hvordan du aktiverer Python scripts i QGIS processerings-værktøjskasse.

Nordiq Group – QGIS, GeoServer og Nordiq WebGIS
Nordiq er klar med en ny WebGIS løsning til det kommunale marked. Løsningen bygger på open source platformen MapStore og vi har videreudviklet systemet, så der er funktioner til sagsbehandling, danske integrationer og meget mere. GeoServer bruges som backend og vi viser hvordan man sætter den op med QGIS, via eksempelvis geocat bridge pluginnet.

NIRAS- 3D bymodeller og 3D mesh fra skråfoto
NIRAS har produceret en landsdækkende automatisk genereret 3D bymodel ud fra SDFIs punktsky og arbejder også på 3D mesh genereret ud fra SDFIs skråfoto. Se hvordan bymodeller og mesh kan importeres og kombineres i QGIS i 3D.

Septima – QGIS-kurser og planer for videreudvikling af bl.a. Qlr-browser, GeosearchDK og adresseplugin
I den første halvdel vil vi vise eksempler på vores kurser, både åbne kurser og tilpassede kurser. I den anden del (fra ca. kl. 14.00) vil vi fortælle om planer for videreudvikling af nogle af vores plugins, bl.a. QLR-browser, GeosearchDK og adresseplugin, hvor vi også gerne vil have jeres input til udviklingen.

 

Tilmelding:

Pris for deltagelse:

  • Oplægsholdere: 0 kr
  • Studerende, arbejdsløse og pensionister: 150 kr
  • Alle andre: 500 kr

Tilmeldingsfristen er overskredet. Det er ikke længere muligt at tilmelde sig brugermødet.