Kom-godt-igang
1809
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-1809,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Installation af QGIS:

 

QGIS downloades fra qgis.org. Ved installation skal du vælge om du vil hente den seneste version af QGIS (‘Latest release’ / LR) eller den seneste version af QGIS (‘Long Term Release’ / LTR). Du kan sagtens have begge versioner installeret på samme tid. Læs mere om forskellene på LR og LTR – og deres navngivning – i dette indlæg.

 

Windows-computer:

Med en Windows maskine, er det lettest at hente QGIS via QGIS Standalone Installer. Du kan også sagtens hente QGIS med OSGeo4W Network Installer. Denne giver lidt flere muligheder, men kræver lidt flere skridt ved installationen.

 

MacOS-computer:

Tekst kommer.

Opsætning af QGIS:

 

Der findes en række ændringer i opsætningen som du kan lave til din QGIS-installation. Vi har samlet et par af de vigtigste for danske QGIS-brugere.

 

Sæt sproget til fx engelsk

Som udgangspunkt er sproget i QGIS defineret af standard sproget på din computer. Ønsker du et andet sprog – fx engelsk, så er det ganske let at skifte sproget. Dette kan fx være brugbart, hvis du skal følge en engelsk vejledning.

 

Ændring af sproget laves under menuen ‘Indstillinger’, hvor du skal klikke på ‘Indstillinger’. I dialogen som vises skal du under fanen ‘Generelt’ sætte hak ved ‘Tilsidesæt systemets landekode’, og dernæst vælge det sprog som du ønsker fx ‘American English’. Tilsidst skal du klikke på ‘OK’. Du skal genstarte QGIS førend sprogændringen slår igennem.

Oversættelsen af QGIS fra engelsk til dansk er baseret på frivillige krafter, derfor kan der være tekst som endnu ikke er oversat til dansk. Hvis du vil hjælpe med oversættelsen, så læs mere her.

 

Sæt standard koordinatsystemet til fx UTM Zone 32 N eller 33 N

Som standard er koordinatsystemet i et nyt QGIS-projekt sat til WGS84, hvilket er et koordinatsystem, der passer til hele verden. Ofte kan det i dansk kontekst være godt, at koordinatsystemet i stedet er sat til UTM Zone 32 (Passer til Sjælland og vest herfor) eller UTM Zone 33 (passer til Bornholm).

 

For at du ikke hver gang skal ændre dette, kan du sætte dit standard koordinatsystem til UTM Zone 32N eller 33N.

 

Ændring af standard koordinatsystemet laves under menuen ‘Indstillinger’, hvor du skal klikke på ‘Indstillinger’. I dialogen som vises skal du, under fanen ‘Koordinatsystem’, klikke på koordinatsystem-ikonet og vælge det koordinatsystem, der skal være standard koordinatsystem. Hvis det skal være UTM Zone 32N, så er det letteste at søge efter koden 25832, og derefter vælge koordinatsystemet i listen. Ønsker du UTM Zone 33N, skal du søge efter koden 25833. Klik ‘OK’. Næste gang du opretter et tomt QGIS-projekt, vil projektet have det valgte koordinatsystem.

Sådan får du vist data i QGIS

Når du starte QGIS vil du få vist et tomt QGIS-projekt. Det første skridt er således ofte, at du skal have indlæst geodata i dit QGIS-projekt.

 

Kortforsyningspluginet:

Har du brug for let at få vist et baggrundskort, ortofoto eller lignende, så har Kortforsyningen (Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering) lavet et plugin til QGIS, der gør det let at hente nogle af deres data ind i QGIS. Pluginet hedder Kortforsyningen. Læs mere om pluginet her.

 

Kortforsyningens web- og downloadtjeneste:

Et godt sted at finde danske geodata er på Kortforsyningen. De har både en side, hvorfra du kan downloade geodata, og har udstillet deres data via webservices (WMS, WFS, WCS etc.).

 

Når du downloader data, så har du fuld kontrol over data. Du kan således redigere i data og ændre symbolik mv., men hvis du vil have opdatede data efterfølgende, så bliver du nødt til at hente data igen.

 

Kortforsyningens webtjenester (WMS, WFS, WCS) er derimod webtjenester, dvs. at data ligger på internettet. Har du oprettet en forbindelse til en webservice, så vil data i dit QGIS-projekt automatisk blive opdateret hvis der sker ændringer i datakilden. Du kan ikke redigere i data. Er formatet WMS har du kun begrænset mulighed for at ændre symbolik, mens ved formatet WFS eller WCS, så kan du ændre i symbolik.

 

Andre danske webtjenester:

Der findes desuden mange andre danske webtjenester, der udstiller data via WMS, WFS og WCS.

Lene Fischer har samlet en række af disse tjenester i xml-filer som du kan indlæse i dit QGIS. Du kan hente xml-filerne her.

 

Data på drev:

Ønsker du at indlæse data som du har har liggende på dit eget drev – fx shapefiler, tabfiler eller geopackage, så kan du bruge browseren i QGIS. Det kan du læse mere om i QGIS’ brugermanual.

 

Plugins

Plugins er udvidelser til QGIS-programmet, og kan tilføjes via pluginmenu i QGIS.

Der findes rigtig mange plugins, derfor har vi – med hjælp fra de danske QGIS-brugere, samlet en liste over nogle af de væsentligste plugins.

Hjælp og vejledning til QGIS

Der findes masser af hjælp og vejledninger til QGIS på nettet. Vi har samlet en række relevante sites i dette afsnit.

 

Den officielle QGIS manual:

I QGIS’ officielle manual finder du en vejledning til QGIS. Du finder manualen her – husk at vælg den version, der passer til din QGIS-version.

Manualen er opdelt efter temaer. Skal du i gang med QGIS for første gang vil vi anbefale at du læser følgende afsnit:

 

Youtube-videoer:

Youtube er et godt sted at blive klogere. Fx kan følgende kanaler være brugbare:

  • Lene Fischer, Skovskolen – danske videoer, ofte til hendes studerende
  • Mie Winstrup, Septima – danske videoer med tips og tricks til QGIS
  • Nyall Dawson – Nyall er en af kerneudvikleren til QGIS, og han har lavet en række specifikke film om nogle af de ting som han har udviklet til QGIS. Videoerne er på engelsk.
  • Klas Karlsson – har lavet over 90 videoer om QGIS. Ofte er videoerne på engelsk, nogle gange på svensk.

 

Har I andre kanaler som I synes vi skal nævne, så send dem til bestyrelsen.

 

Tutorials:

Ujaval Gandhi har lavet en række tutorials som giver en god introduktion til QGIS. Du finder dem her.

 

Ikke fundet svar på dit spørgsmål?:

Kan du ikke finde svar på dit QGIS-relaterede spørgsmål på nettet, så kan du stille det på brugergruppens forum eller på brugergruppens facebookside.

 

Kurser:

En række virksomheder og organisationer holder kurser i QGIS. Nogle af disse kurser kan du se i arrangementskalenderen.

 

Har du nogle vejledninger som vi skal dele?

Har du lavet en vejledning, som du tænker vil være relevant for andre danske QGIS brugere, så send den gerne til bestyrelsen, så vi kan få gjort den tilgængelig for andre.